Fred i Mellanöstern

“Fred i Mellanöstern” Med fokus på Israel i Sverige

Fred i Mellanöstern

Aron Flam igen

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 18 March 2014 19:08

User Rating: / 3
PoorBest 

Flera har önskat få höra intervjun med Aron Flam igen.

Varsågod, välkommen att lyssna på FiM Närradio den 18 mars.

Aron Flam är en svensk komiker som blivit känd för program med politisk och social karaktär. Han var en av få kulturgestalter som reagerade på Aftonbladets artikel om Israels och judarnas organstöld från palestinier.

Vi träffar Aron Flam som berättar om sitt ovanliga och intressanta arbete.

 

När två världar möts

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 10 March 2014 19:12

När två världar möts, ett program där Nils Lewinsky intervjuar Imre Pazsit, en forskare i nukleär teknik. I programmet berättar Imre Pazsit om sin livsresa, både inom kärnfysiken och från sitt hemland Ungern till Sverige.


Välkomna att lyssna på FiM Närradio den 11 mars!

 

Styrd public service väljer sina nyheter

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Friday, 07 March 2014 22:44

User Rating: / 1
PoorBest 

I förrgår bordade israeliska marinen ett iranskt fartyg som var lastat med vapen och missiler med slutdestination Gaza. Bland dessa vapen fanns missiler som är tillverkade i Syrien med räckvidd på 200 km som medför att stor del av Israel är inom räckvidd om de skulle avskjutas från Gaza. Israelerna hade underrättelse om detta och följde fartyget hela vägen från Iran till Sudan där lasten skulle lossas och sedan transporteras via Sinaiöknen till Gaza. Israeliska marinen bordade fartyget och enligt internationell lag upplyste de besättningen om rätten att söka efter vapen. När en stor mängd vapen hittades tog marinen över fartyget och styrde mot Eilat.   

Nästan hela världens press skrev direkt om detta. I USA fanns stora rubriker som upplyste om att Iran fortsätter att stödja terror. I Sverige är det helt tyst. Public service rapporterar inget om detta. Göteborgs-Posten GP har inte något om detta. Den enda notisen om Israel igår var att Israel sköt mot Hizbollah-trupper i Syrien. I GP står att Israel sköt från de annekterade Golanhöjderna.

Jag ringde GP och frågade hur kan de missa en så stor världsnyhet. Jag fick svaret att publicering hade planerats men av någon anledning blev det inte så. Journalisten lovade att ta det med sig till morgonmötet. Jag ringde Dagens Eko och fick prata med Per Ekeberg som sa att han hade hittat en liten TT-artikel om detta som bedömdes som oviktig. När  jag frågade honom om det är deras stöd till ”Ship to Gaza” som styr nyhetsrapporteringen och som är orsaken till att de inte visar att Israel hade rätt och att det är nödvändigt att genomsöka fartyg som färdas mot Gaza för att förhindra vapensmuggling, svarade han att det är nonsens.

I gamla Sovjet styrdes nyhetsrapporteringen av politiker. Här i Sverige är det samma mål fast de som styr är svenska journalister som jobbar på nyhetsredaktioner. Detta är svensk PUBLIC SERVICE.

Oded Meiri

   

De sefardiska judarna och deras musik

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 02 March 2014 12:55

I slutet på fjortonhundratalet utvisade Spanien alla landets judar. De spanska judarna, oftast kallade för sefardiska judar eller Sefardim, bosatte sig runt Medelhavet och använde det spanska språket Ladino som sitt modersmål.

I FiM närradio på tisdag den 4 mars presenterar Tom Shulevitz traditionell Sefardisk musik med flera berömda Ladino-sångare inklusive den svenska Ladino gruppen Savor de Ladino.

Välkommen att lyssna!

 

Senaste nytt från Mellanöstern

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 23 February 2014 14:15

De senaste veckorna har varit mycket händelserika. I Östeuropa, i Ukraina, skapade den politiska konflikten ett läge där landet befinner sig på randen till ett inbördeskrig. I Mellanöstern däremot har flera arabiska länder passerat den gränsen och antingen upplever eller har just avslutat ett inbördeskrig. I FiM Närradios program på tisdag den 25 februari berättar vi om de senaste händelserna i Mellanöstern, händelser som i många fall inte tas upp i svensk media.

Välkommen att lyssna!

   

Page 22 of 55

NEWSPAPER100809J15F