Fred i Mellanöstern

“Fred i Mellanöstern” Med fokus på Israel i Sverige

Fred i Mellanöstern

Leopold Sommerfeld berättar

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 28 November 2011 16:43

User Rating: / 2
PoorBest 

Leopold Sommerfeld är född i Göteborg i slutet av 1920-talet. Under hela sitt liv har han varit aktiv i Judiska församlingen i Göteborg. 
I programmet berättar Leopold om 40- och 50-talet och sina uppväxtår i Göteborg.
Var det farligt att ha kippa på sig ute?
Vilka faror och konflikter upplevde judiska ungdomar då och nu.

Välkommen att lyssna på Fred i Mellanösterns närradio den 29 november!

 

Israel - en demon eller välfungerande demokrati?

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 22 November 2011 16:18

Efter 40 långa år i Sverige återkom jag till en lång tids vistelse i Israel, landet som jag alltid drömmer om. (Jag har varit på flera korta besök tidigare). Jag fann ett land som är totalt förändrat, på gott och ont.

Jag kan konstatera att om man längtar efter ett spännande liv så är Israel rätta platsen. Varje dag hände något. Man ser en modern stat med välutvecklad infrastruktur som är bättre än i Sverige. Höga byggnader med 20 våningar är mycket vanliga.

Själva livet är spännande. Demokratin diskuteras flitigt och en jämförelse med Sveriges demokrati visar att demokratin i Israel är mer utvecklad än här. Debatten om hur man skall utse domare till högsta domstolen är levande. Separation av domstolarna från riksdag och regering är grunden för en fungerande demokrati. I Sverige är det regeringen som utnämner domare till högsta domstolen. Vi kan förstå vilka domare som väljes.

Återkomsten av den enda fångade soldaten från Gaza visade på en unik enighet och samhörighet hos det judiska folket, en upplevelse jag aldrig haft i Sverige. Konsumentmakt utövas av de israeler som vägrade köpa Koteth ost och fick tillverkarna att sänka priset med 50 %. En aktion som aldrig skulle fungera i Sverige.

Å andra sidan saknade jag mitt ideella Israel från min barndom. Egoismen präglar samhället och även girighet. En Nobelpristagare från min gamla skola Technion berättade att när han var i USA och fick punktering kom en ung man och hjälpte honom. I Israel, när han fick motorstopp och försökte knuffa bilen, hjälpte ingen honom, alla åkte förbi och tutade och svor.

Peter Kadar kommer att fråga mig, Oded Meiri, om livet i Israel i detta program i FiM Närradio den 22 november.

Välkommen att lyssna!

 

Är fred möjlig mellan Palestina och Israel?

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 14 November 2011 15:08

Detta var ämnet för en debatt på Blå Stället i Angered den 7 september 2011. I debatten deltog Sven Reichmann, Oded Meiri, Dror Feiler och Ammar Makboul.


Tisdag 15 november sänder FiM Närradio ett sammandrag.

Välkommen att lyssna!

 

Rabbi Namdar om Chabad

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 31 October 2011 19:32

I FiM närradio den 1 november 2011 berättar rabbi Alexander Namdar, Chabad Lubavitch Judiska Centret i Sverige, om Chabad-rörelsen. För 20 år sedan grundades Chabad Lubavitch Centret i Göteborg. Idag är Chabad närvarande i många länder och rörelsens flera tusen rabbiner har skapat det troligen största judiska sociala nätverket. Rabbin Namdar, som är en av grundarna av Chabad Centret i Göteborg, berättar för Peter Kadar om sitt religiösa vägval och om sitt arbete inom rörelsen.

Välkommen att lyssna!

 

De senaste FiM-sändningarna finns nu på internet

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 31 October 2011 15:16

Det är sändningarna från den 11, 18 och 25 oktober, som nu sent omsider lagts ut. Beklagar dröjsmålet.

Sändningen den 25 oktober handlar om Hans Heyneman som kommer till Sverige från Berlin i april 1939. Han är i 20-års åldern och har upplevt nazisternas maktövertagande och tiden efter Kristallnatten då tyska judar berövades friheten och all egendom. Medias spekulationer om fallet Walther Sommerlath och Efim Wechsler väcker starka känslor hos Joachim och han berättar sina vittnesmål om dåtidens verklighet.

 

Nyheter från Bokmässan

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 18 October 2011 16:50

Peter Kadar och Oded Meiri besökte Bok- och Biblioteksmässan i slutet av september. Deras främsta intresse var böcker och aktiviteter med israelisk och judisk anknytning. I detta deras andra program berättar de om nya böcker samt om den politiska aktivitet många kulturgestalter bedriver under bokmässan. Våra programledare passar på och ställer frågor till författare, journalister och även till politiker som är kända för sin relation eller ställningstagande till Israel.

Välkommen att lyssna på FiM närradio den 18 oktober!

 

Sukkot

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 11 October 2011 16:25

Idag, tisdagen den 11 oktober 2011, talar rabbinen och läkaren Peter Borenstein om Sukkot i FiM:s närradio.

Välkommen att lyssna!

 

Rosh Hashanah

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 26 September 2011 10:10

Tisdagen den 27 september 2011 talar rabbinen och läkaren Peter Borenstein om Rosh Hashanah (det judiska nyåret) i Fred i Mellanösterns närradio.

Välkommen att lyssna!

 

Vem är jude?

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 13 September 2011 08:58

Tisdagen den 13 september 2011 samtalar Peter Kadar med rabbinerna Morton Narrowe från Stockholm och Peter Borenstein, Göteborg, kring frågan ’Vem är jude’ bl a ur ett perspektiv kring konvertering.

Benjamin Gerber deltar också i samtalet.

Välkommen att lyssna på Fred i Mellanösterns närradio!

Uppdatering 2011-09-20: Pga. tekniska problem blev det ingen sändning av detta program förra tisdagen. Idag tisdagen den 20 september avser vi i alla fall försöka sända - men Västra Götalandsregionens fullmäktigesammanträde har förtur. Så om detta sammanträde fortfarande pågår kl 19 kan vi tyvärr inte sända idag heller. Vi beklagar, men återkommer i så fall snarast med besked om när programmet sänds.

 

Europeiska judiska kulturdagen

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 14:13

FiM Närradios program på tisdag den 6 september handlar om den Europeiska Judiska Kulturdagen som ägde rum i söndags den 4 september på Judiska Församlingen i Göteborg. Kulturdagen anordnas över hela Europa på denna dag och vänder sig till allmänheten.

Varje år avhandlas ett tema som röstas fram bland de deltagande länderna och i år var ämnet Arv och Modernitet – att möta framtiden.

Välkommen att lyssna!

   

Landet räcker om det är fred

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Thursday, 01 September 2011 15:51

Så säger teologen Göran Larsson när han samtalar om konflikten Israel-Palestina. Han syftar då på hur Abraham i Bibelberättelsen delade landet med sin släkting Lot. Och, säger han, Abraham och Lot var släkt ungefär som judarna och palestinierna i dag är släkt. Men tvåstatslösningen kan inte grundas på lögn, bara på kompromiss och att man ser den andre som en medmänniska.

Detta var temat för radio Fred i Mellanösterns närradiosändning den 30 augusti. Programmet sänds i repris i radion på söndag den 4 september, men du kan redan nu lyssna på programmet genom att klicka på länken i kolumnen till höger.

Välkommen att lyssna!

 

Dialogen mellan judar och kristna

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 22 August 2011 16:21

I flera decennier har Göran Larsson, teologie doktor och präst i Svenska kyrkan, arbetat för förbättrade relationer mellan judar och kristna. Han var i femton år direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem och arbetar nu vidare där i sin egen jubileumsstiftelse för judisk kristna relationer. I ett samtal med Miriam och Jörgen Knudtzon berättar Göran Larsson om vad han lärt och vad han lär ut, om felöversättningar i den svenska Bibeln och missuppfattningar som judar och kristna har om varandras liv och tro.


Välkommen att lyssna på FiM närradio i morgon tisdag den 23 augusti!

   

Page 9 of 16

NEWSPAPER100809J15F