Fred i Mellanöstern

“Fred i Mellanöstern” Med fokus på Israel i Sverige

Fred i Mellanöstern

Att ensidigt kritisera Israel är antisemitism

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Thursday, 31 May 2012 14:46

Följande återger ett inlägg från Fred i Mellanösterns ordförande Oded Meiri i Hallands Nyheter den 30 maj.

Att ensidigt kritisera Israel är antisemitism, anser Oded Meiri, ordförande för Fred i Mellanöstern (FiM), i en replik till Gunnar Stenbäcks replik den 12/5 till Berndt Ekströms inlägg den 4/5.

Gunnar Stenbäck kallar undertecknad extremist eftersom jag stöder en judisk stat i Israel. Som moderator under ett offentligt möte hindrade Gunnar Stenbäck en fri debatt och lade munkavel på gäster som inte delade hans egna åsikter, trots att han hade inbjudit till samtal.
Gunnar Stenbäck är också kritisk till att vi judar och kristna som har sympatier för Israel som judisk stat kallar honom antisemit, trots att han bara framför kritik mot Israel.

Jag har full respekt för människor med fasta åsikter som t ex bekämpar diktaturer eller kritiserar ockupationer. Men då måste de vara konsekventa och bekämpa alla diktaturer och alla ockupationer. Stenbäck skriver att han är emot ”israelisk apartheid och ockupationspolitik”. Jag påstår att israelisk apartheid inte existerar (det räcker med en enkel sökning av ordets definition på Google) och undrar varför Gunnar Stenbäck inte engagerar sig i ockupationen av Tibet, Västsahara eller Tjetjenien. Är människor som bor där mindre värda än palestinier?

Forskare som t ex Carl-Henrik Bachner skriver i sin definition av antisemitismen, att om man bara angriper Israel och inte generellt kritiserar andra stater som för liknande politik då är man anti-semit. Det är särbehandlingen av judar som definierar antisemitismen.
Gunnar Stenbäck skriver att Israel ockuperade Västbanken och Gaza 1967, vilket är en historisk osanning. Hos honom startade ockupation av detta område när Israel efter försvarskrig erövrade det. Var fanns Gunnar Stenbäck före 1967 och varför protesterade han inte emot jordansk och egyptisk ockupation av dessa områden?

En motivering som alltid plockas fram av dem som under alla förhållanden försvarar och hjälper palestinierna är att de står på de svagas sida. Då vill jag ställa motfrågan: Hur kan ett land med en yta som Smålands och med en befolkning på nio miljoner människor, varav 7,5 miljoner judar, betraktas som stark i förhållande till åtta arabiska länder med befolkning av 800 miljoner som omringar Israel och är dess fiende med det uttalade målet att utplåna staten?
Sedan vill jag fråga Stenbäck och övriga Israel-hatare i Svenska kyrkan, Palestinagrupperna, Röda Korset i Varberg, Rädda barnen i Varberg m fl: Var fanns de när mina judiska förfäder slaktades i Europa? Gällde inte deras princip att ställa upp på svagas sida?
Jag föddes i Palestina innan vi judar fick vårt land 1948. Jag gick i skolan där och lärde mig att inte tycka om kristna människor eftersom de trakasserade oss judar under 2 000 år.

När jag kom till Sverige lärde jag känna flera troende kristna som har stark kärlek till oss judar och sympatier till staten Israel. Jag ändrade min uppfattning om kristna. När jag var på mötet med Gunnar Stenbäck i Varberg återkom mina negativa känslor mot kristna människor och Svenska kyrkan.

Jag hittar inte något kärleksbudskap i Gunnar Stenbäcks agerande. Däremot kan jag konstatera att han har hatkänslor mot Israel.

Jag vill avsluta med att deklarera att jag inte tycker om högerregeringens politik i Israel gentemot palestinierna. Men Israel är en demokrati och jag som demokrat accepterar ett valresultat. Att kritisera ett lands politik är självklart tillåtet, men att kalla Israel apartheidstat eller som prästen Gustaf Ödqvist, som var en av huvudtalarna vid mötet, säga att Israel inte bör vara en judisk stat i en värld som accepterar både muslimska och kristna stater, det är per definition antisemitism.

Oded Meiri

 

Om Bibeln och dess värld

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 29 May 2012 15:46

Peter Kadar samtalar med Allan Garellick om dennes senaste bok "Om Bibeln och dess värld".

Allan Garellick är advokat och har skrivit flera böcker i ämnet biblisk historia där han framförallt uppehåller sig vid hur de stora civilisationerna i Mellanöstern kommit att påverka Bibeln.

Välkommen att lyssna idag i Fred i Mellanösterns närrradio!

Läs mer om boken här.

 

Björn Moback på Västbanken

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Saturday, 26 May 2012 11:15

User Rating: / 3
PoorBest 

Denna vecka handlar Fred i Mellanösterns program om Björn Moback och hans vistelse på Västbanken.

Han berättar på ett uppriktigt sätt hur han haft det och hur han anser allt förhåller sig.

Välkommen att lyssna! Programmet sändes första gången i tisdags och reprisen kommer i morgon kl 8.

   

Israels historia, del tre!

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 14 May 2012 16:25

Antisemitismen blomstrade i Europa under 1800-talet. I Frankrike dömdes en judisk armékapten vid namn Dreyfuss för spioneri trots att det var känt att en annan hög officer, Esterhazi, var spionen. Dreyfuss var alltså offer för grov antisemitism.

En assimilerad judisk journalist, Teodor Zeev Herzl, som tyckte det var omöjligt att leva i Europa som jude, startade en ny rörelse som syftade att bilda en judisk stat, sionismen.

Judarna fick sitt land 1947 genom beslut i FN’s generalförsamling.

Välkommen att i del 3 i FiM Närradio lyssna på Sven Reichmann och Oded Meiri när de går igenom Israels historia från 1800-talet till 1948.

Det sker imorgon tisdag kl 19.00 som vanligt!

 

Israels historia från Moses till Dreyfuss

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Friday, 11 May 2012 17:17

När Moses avslutade sin 40-åriga vandring genom Sinai-öknen var det dags att erövra delar av Israel för att bosätta sig i Kanaans land. Yeshua, befälhavaren i den israeliska armén, erövrar Jeriko.

Historien om vad som hände judarna under 1800 år fram till Dreyfuss- processen i Frankrike behandlas i del två av FIM’s programserie om Israels historia.

Vi hör Sven Reichmann och Oded Meiri samtala i detta program, som sändes första gången i FiM Närradio i tisdags den 8 maj.

Reprisen i radion kommer nu på söndag kl 8 på morgonen. Men redan nu kan du lyssna på internet genom att klicka på länken i högerkolumnen.

Välkommen att lyssna!

   

Page 22 of 43

NEWSPAPER100809J15F