Fred i Mellanöstern

“Fred i Mellanöstern” Med fokus på Israel i Sverige

Fred i Mellanöstern

Dialogen mellan judar och kristna

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 22 August 2011 16:21

I flera decennier har Göran Larsson, teologie doktor och präst i Svenska kyrkan, arbetat för förbättrade relationer mellan judar och kristna. Han var i femton år direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem och arbetar nu vidare där i sin egen jubileumsstiftelse för judisk kristna relationer. I ett samtal med Miriam och Jörgen Knudtzon berättar Göran Larsson om vad han lärt och vad han lär ut, om felöversättningar i den svenska Bibeln och missuppfattningar som judar och kristna har om varandras liv och tro.


Välkommen att lyssna på FiM närradio i morgon tisdag den 23 augusti!

 

Sune Persson om De vita bussarna

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 14 August 2011 12:36

Ordföranden i Svenska Röda korset, greve Folke Bernadotte, tog kontakt med nazisternas mordminister, Heinrich Himmler. Denne ville mot slutet av kriget rädda sig själv och accepterade att Röda korset fick transportera alla skandinaviska fångar från koncentrationslägren till Sverige. Historien om de s.k. Vita bussarna som räddade även judar från tyska koncentrationsläger dokumenterades av docent Sune Persson i en bok. I FiM närradios program på tisdag den 16 augusti kommer vi att samtala med honom om denna räddningsaktion.


Välkommen att lyssna!

 

Jiddish-musik i Närradion

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 17 July 2011 11:29

Programmet på tisdag den 19 juli är fyllt av musik med jiddisch som en röd tråd.

Jiddisch erkändes år 2000 som ett av Sveriges officiella minoritetsspråk och det beräknas att idag ca 4 000 personer i Sverige talar språket.
Programmet bjuder på traditionella artister som Barry Sisters men också nya grupper som spelar musik med östeuropeisk anknytning.
Stephanie Trick spelar piano och gruppen Meshugga Beach Party höjer tempot med klassiska hebreiska melodier.
Dessutom sjunger Simon and Garfunkel, Adam Sandler och Bette Middler några av sina mest kända låtar och kompositioner.


Välkommen att lyssna!

 

Sommarmusik i närradion

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 10 July 2011 10:49


Många önskar lite lättsammare aktiviteter så här på sommaren.
Därför erbjuder Fred i Mellanöstern möjlighet att lyssna på musik!
I närradiosändningen den 12 juli presenteras sånger och musik med bl a Adam Sandler, Liza Minelli, Justyna Steczkowska, gruppen Meshugga Beach Party och Benny Goodman.
Ny i FiM-radion är sångerskan Justyna Steczkowska som på polska sjunger sånger med judiskt traditionellt innehåll. Sångerskan är född i Polen 1972 och hennes röst har en bredd av fyra oktaver.

Programmet innehåller många sånger och melodistycken som har sitt ursprung i filmvärlden.
Välkommen att lyssna!

 

Om chazan - böneombudet

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 04 July 2011 16:08

Inom judendomen skall alla som vill kunna be till Gud enligt traditionerna. De som inte kunde fick ett ombud som var lärd och kunde alla böner.
Han kallas ombud för församlingen, chazan på hebreiska.

Även i Göteborg har vi en chazan, Leon Perlman. Vi intervjuade honom om hans roll och arbete och han berättar också om den traditionella rollen för en chazan inom både den ashkenaziska och den sefardiska judendomen.


Välkommen att lyssna tisdagen den 5 juli!

 

Terrorister, Ship to Gaza mm.

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Saturday, 25 June 2011 14:15

Antiisraelisk aktivitet i Sverige har olika aktivitetsgrad men tystnar sällan. Sverige bjuder in terrorister och bekostar deras resa och uppehälle, Ship to Gaza beviljas fri tillgång till offentliga lokaler medan vi inte får. Dessutom kommer palestinierna att utropa en egen stat och söker erkännande från Sverige.
Alla dessa ämnen behandlas i programmet den 28 juni.

Välkommen att lyssna!

 

Judendomens syn på sjukdom och hälsa

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 19 June 2011 12:30

User Rating: / 4
PoorBest 

I närrradion på tisdag den 21 juni talar rabbinen och läkaren Peter Borenstein om judendomens syn på sjukdom och hälsa. Var kommer sjukdomar ifrån? Vad har människan för rätt att ingripa i naturens gång genom att försöka bota sina medmänniskor? Finns det speciella judiska svar på de svåra frågorna kring prioritering i vården och vad gäller i samband med transplantationskirurgi?


Välkommen att lyssna!

 

Arabisk vår eller vinter?

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 30 May 2011 15:57

I nästan alla arabländer har man diktaturer. Maktstrukturen har alltid samma utseende: en man som styr i familjen, i klanen eller landet. Just nu pågår flera revolutioner i arabvärlden. Ingen vet egentligen vad det kommer att leda till? Demokrati eller annars diktatur där islamister styr.

Eli Göndör, doktorand i Islamologi, samtalar kring ämnet tillsammans med Jörgen Knudtzon och Oded Meiri. De resonerar kring temat och funderar över hur Israel kommer att påverkas av denna arabiska vår eller vinter?

Välkommen att lyssna på FiM närradio tisdagen den 31 maj!

Uppdatering: Detta program skulle egentligen ha sänts den 31 maj. Det blev inte så, men programmet sänds tisdagen den 14 juni istället. Välkommen att lyssna!

 

Tom Shulevitz i repris

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 23 May 2011 15:49

Många uttryckte sin uppskattning av Tom Shulevitz’ program där han berättar om sefardisk mat och spelar judisk musik.
Missade du det – varsågod, nu sänds det igen - på tisdag den 24 maj kl 19.


Välkommen att lyssna!

 

Leila Khaled från PFLP besöker Sverige

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Friday, 20 May 2011 15:34

I tisdags den 17 maj sände FiM närradio ett program om terroristen Leila Khaled från PFLP.

I strid mot EU’s överenskommelse att inte ha kontakt med terrorister eller terrororganisationer har Leila Khaled från terrororganisationen PFLP bjudits in till Sverige. Man bekostar resan och 3 nätter på lyxhotell.

Hon har varit flygplanskapare och sitter i PFLP:s centralkommitté och är anmäld av Dimitri Wasserman till polisen för brott mot mänskligheten. Polisen svarade att de inte har möjlighet att utreda brottet eftersom det begått utomlands.

Vi pratar med Dimitri om detta. Riksdagsmannen Kent Ekeroth som ev. tänker anmäla Carl Bildt till Konstitutionsutskottet intervjuas också.

Programmet kan avlyssas från länken i högerspalten. Reprisen i närradion kommer nu på söndag kl 8 på morgonen. Välkommen att lyssna!

   

Franz Cohn berättar

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 10 May 2011 19:01

Tisdag 10 maj 2011

Franz Cohn kom till Sverige som ett judiskt barn innan andra världskriget. Han hade en lycklig barndom hos sin farbror som bodde i Stockholm. Som vuxen blev Franz Cohn mycket engagerad i olika Sionistiska rörelser i Sverige. Idag, som 84-åring, blickar han tillbaka på sitt liv och berättar hur han som ensam judisk pojke klarade att leva i Sverige och integrera sig i livet i Stockholm samt bevara sin judiska identitet.


Välkommen att lyssna på FiM närradio tisdagen den 10 maj 2011!

 

Coop, Goldstone-rapporten, Ship to Gaza ...

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 26 April 2011 08:58

I närradioprogrammet den 26 april intervjuar Oded Meiri ordföranden i KF Väst, Carina Malmer om motionerna att COOP ska bojkotta israeliska varor.

Oded Meiri samtalar också med Lennart Eriksson om COOP’s bojkott, de diskuterar Goldstone-rapporten - som Goldstone själv tagit avstånd från, samt "Ship to Gaza" och annat.


Välkommen att lyssna!

N.B.: Tyvärr sändes inte detta program ut den 26 april. Första sändning kommer i stället att bli på söndag den 1 maj kl 08.00. Programmet sänds därefter också tisdagen den 3 maj kl 19.00 och söndagen den 8 maj kl 08.00.

 

   

Page 9 of 15

NEWSPAPER100809J15F