Fred i Mellanöstern

“Fred i Mellanöstern” Med fokus på Israel i Sverige

Fred i Mellanöstern

Chanukkah-musik

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 27 December 2011 11:39

Hela Fred i Mellanösterns närradiosändning den 27 december bjuder på Chanukkah-musik.

Välkommen att lyssna!

 

Gilad Shalits fångenskap och frigivning

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 20 December 2011 16:05

Människans liv är heligt enligt judiska traditioner och speciellt när det gäller våra söner som tjänstgör i den israeliska armen.

Gilad Shalit var en vanlig ung man som gjorde militärtjänst som alla andra judiska ungdomar i Israel. Han råkade patrullera gränsen mellan Israel och Gaza den 25 juni 2006. Tidigt på morgonen den 25 juni 2006 tillfångatogs Shalit vid en armépostering i Israel, belägen utmed gränsen till Gazaremsan. Palestinska milismän hade tagit sig över gränsen via en tunnel nära Kerem Shalom-övergången i södra delen av Gazaremsan. Under attacken blev två israeliska soldater och två palestinier dödade och fyra andra skadade (inklusive Shalit).

Shalit blev 2006 den förste israeliska soldaten att tillfångatas av palestinier sedan 1994.

Gilad Shalit satt fången i 5,4 år utan kontakt med omvärlden. Genève-konventionen om behandling av krigsfångar som hela världen kräver av Israel att uppfylla, krävdes inte av araberna i Gaza. I år, 2011, beslöt den israeliska regeringen att fria 1070 palestinska fångar, en del av dem med blod på händerna, mot att Gilad skall friges. Hela den israeliska nationen grät av glädje när Gilad landade på en israelisk militärbas.

Ilya Meyer och Oded Meiri samtalar om detta samt beskriver Gilad Shalits återkomst till Israel.

Välkommen att lyssna tisdag den 20 december.

 

Chanukka

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 12 December 2011 17:36

FiM närradios program den 13 december handlar om Chanukka och minnen av chanukkafirande berättat av Tom Shulevitz, allt inramat i en blandning av trevlig chanukkamusik.

Chanukka, också känd som ljusets fest eller invigningsfesten, är en judisk högtid som varar i åtta kvällar, från 24 kislev till 2 tevet - det vill säga vid nymåne i november-december.

I år börjar den på kvällen den 20 december och slutar på onsdag den 28 december.

Chanukka firas till minne av Jehuda Mackabis återinvigning av Jerusalems tempel år 165 f.v.t. sedan det under mackabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna.

Välkommen att lyssna!

   

The Shabbaton Choir sjunger

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 05 December 2011 16:06

En helg i november gästade The Shabbaton Choir från Western Marble Arch Synagogue Judiska Församlingen i Göteborg. Med kören fanns även solisterna rabbin Lionel Rosenfeld och kantor Jonny Turgel (från Stanmore and Canons Park Synagogue).

På söndagseftermiddagen bjöds på en 2 timmar lång konsert på Artisten. Kören och solisterna kändes väldigt inspirerade och hade, faktiskt, en stor portion humor. Vi får höra lite om kören och dess solister, lyssna till när de sjunger samt får även ta del av vad publiken tyckte om evenemanget.

Välkommen att lyssna på FiM Närradio tisdag den 6 december!

 

Leopold Sommerfeld berättar

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 28 November 2011 17:43

User Rating: / 2
PoorBest 

Leopold Sommerfeld är född i Göteborg i slutet av 1920-talet. Under hela sitt liv har han varit aktiv i Judiska församlingen i Göteborg. 
I programmet berättar Leopold om 40- och 50-talet och sina uppväxtår i Göteborg.
Var det farligt att ha kippa på sig ute?
Vilka faror och konflikter upplevde judiska ungdomar då och nu.

Välkommen att lyssna på Fred i Mellanösterns närradio den 29 november!

   

Page 22 of 38

NEWSPAPER100809J15F