Fred i Mellanöstern

“Fred i Mellanöstern” Med fokus på Israel i Sverige

Fred i Mellanöstern

Iran, KD, Jerusalem och vänstern i Israel - mycket på agendan

PDFPrintE-mail

Last Updated (Tuesday, 30 November 1999 01:00) Written by Administrator Wednesday, 29 February 2012 15:47

I FiM närradios program tisdagen den 28 februari talade vi om följande:

- Iran och kärnvapnen.

- En intervju med Annelie Enochson om Kristdemokraternas inställning till Israel.

- Jerusalem - vems huvudstad?

- Vänstern i Israel.

Reprisen kommer på söndag. Du kan redan nu lyssna på internet. Gör det!

 

Borde inte kyrkan vara mera judisk?

PDFPrintE-mail

Last Updated (Monday, 20 February 2012 14:04) Written by Administrator Monday, 20 February 2012 14:02

Med denna rubrik talade Göran Larsson, präst från Svenska kyrkan.

Han har tydligt tagit avstånd från den s k ersättningsteologin och har hängivet tagits till det judiska folkets hjärta.

Han menar det är endast genom en dialog mellan judar och palestinier som man kan mötas.

Göran Larsson har fått en rad utmärkelser och internationella medaljer, 1990 fick han “The 1990 Raoul Wallenberg Humanitarian Award" för sitt arbete med den judisk-kristna dialogen. Han har skrivit flera böcker där temat huvudsakligen rör sig kring judendom, antisemitism och den judisk-kristna relationen.

Välkommen att lyssna på Göran Larsson i FiM Närradio tisdagen den 21 februari!

 

Raketkriget inne på sitt 11:e år

PDFPrintE-mail

Last Updated (Tuesday, 30 November 1999 01:00) Written by Administrator Thursday, 16 February 2012 15:26

Under 2011 avfyrades 653 raketer mot civila israeliska samhällen. Detta innebär att attackerna nästan tredubblades jämfört med 2010, då terrorister i Gaza avfyrade 238 raketer mot Israel. Den mediala uppmärksamheten kring denna ihållande raketterror är mycket sparsam, inte bara internationellt utan även i Israel. De nästan dagliga attackerna bevärdigas sällan med mer än en notis. I motsats till vad som sägs av israeliska politiker har man accepterat och vant sig vid en hårresande verklighet.

Periodvis under 2011 eskalerade raketattackerna, med tiotals raketer dagligen. Tre sådana toppar kan tydligt skönjas i statistiken: i mars-april, i augusti och i oktober. I juli avfyrades exempelvis "bara" 26 raketer mot Israel, medan hela 170 avfyrades under augusti månad.

I motsats till vad många tror är det sällan terroristorganisationen Hamas ligger bakom attackerna. Hamas drabbades hårt under Operation gjutet bly (den israeliska militära invasionen under december 2008 och januari 2009) och har sedan dess koncentrerat sig på återuppbyggnad. Det är istället framförallt den mindre terroristorganisationen Islamiska Jihad som ligger bakom raketbeskjutningen. Många bedömare menar att topparna och dalarna i raketstatistiken ofta har samband med maktkampen mellan terroristgrupperna i Gaza. Eftersom Israel håller Hamas som ansvarig för situationen i Gaza är det framförallt Hamas som drabbas av den israeliska motelden. Islamiska Jihad kan därför orsaka sina Hamas-rivaler skada genom att avfyra några raketer mot Israel och därmed provocera fram en israelisk motattack mot en Hamas-installation. Samtidigt kan de utmåla sig som Gazas verkliga frihetskämpar, till skillnad från Hamas, som försöker hålla våldet på en nivå som är tillräckligt låg för att Israel inte ska överväga ytterligare en militär invasion.

Allt talar dock för att det bara är en tidsfråga innan en sådan operation blir aktuell. Terroristernas raketlager omfattar i dagsläget betydligt mer avancerade raketmodeller än de som började avfyras 2002. En miljon israeliska medborgare bor inom räckvidd för dessa raketer.

Paul Widén

Artikeln har tidigare varit publicerad i Shalom över Israel.

   

Israel i vårt hjärta

PDFPrintE-mail

Last Updated (Tuesday, 30 November 1999 01:00) Written by Administrator Thursday, 16 February 2012 15:22

När man lyssnar till dagens utrikespolitiska debatt så tror man att Israel är den stat som står i centrum för svenska politiker oavsett vad som händer i världen. Oppositionens partier ägnade stor del av sin tid i gårdagens riksdagsdebatt åt att tala illa om Israel.

I dessa dagar när den syriska regimen slaktar sina invånare, Egypten, Libyen och Tunisien valt extrema islamister till att styra landet när de fått frihet och Iran hotar världen med terror och kärnvapen, har svenska politiker bara ett intressant ämne att prata om: Konflikten mellan Israel och Palestinierna.

Den 14 februari sände FiM ett radioprogram om Iran med en iransk man som är aktiv regimkritiker. Han påstod att i Sverige är det relativt tyst med kritik mot Iran och om faran med att Iran skaffar kärnvapen. Orsaken till detta tror han är att svenska politiker inte vill störa de pågående affärsrelationer med Iran. Ericsson och Volvo säljer mycket i Iran och detta vill svenska politiker värna om.

Jag vet inte om han har rätt. Jag har svårt att tro att svenska politiker är så aningslösa. Men jag har också svårt att förstå den låga profil som utrikespolitiker håller när det gäller Iran, till skillnad från den profil som hålls mot Mellanöstern enda demokrati, Israel.

Igår förslog en av mina vänner att man skall organisera organisation med namn:” Ship to Syrien”. Det finns många civila personer och barn i Syrien som behöver hjälp. Mediciner behövs i alla sjukhus och även mat och förnödenheter. Men våra ”vänner” inom extremvänstern, som t.ex. Dror Feiler, Henry Asher och Henning Mankell kan inte tänka sig att vara med.

Deras engagemang för civila i Syrien är mycket lågt. När man fråga dessa personer om Syrien så dömer de den mordiska diktaturen, men gör inget för att demonstrera mot regimen eller samla pengar till nödlidande i Syrien så som de samlar pengar till Ship to Gaza.

Åter igen kan man fråga sig varför de håller hatet mot Israel vid liv medan andra konflikter är ointressanta för dem.

Efter vårt radioprogram om Iran sov jag dåligt. För första gången i mitt liv är jag rädd.

Jag tror att kriget med Iran närmar sig. Att mullorna försvinner efter kriget är glädjande men de konsekvenser som ett sådant krig medför för mitt hemland är okända.

Kommer Iran att skjuta 100 000 missiler mot Israel? Kommer hizbollah att skjuta många raketer mot israeliska städer i norra Israel där mina vänner bor? Kommer andra muslimska länder att blanda sig i konflikten? Kommer i så fall kärnvapennationen Pakistan också att kriga på Iranska sidan?

En möjlig lösning som diskuterades i programmet var att oppositionella i Iran skall lyckas fälla nuvarande regim, men oppositionen är splittrad och enligt den aktiva regimkritiker som deltog i programmet får man ingen hjälp från EU eller USA. Så här finns möjligheter för alla dessa politiker och vänsteraktivister som bara har Israel i blickpunkten att göra en viktig insats.

Oded Meiri

FiM

 

Om Israel och Iran

PDFPrintE-mail

Last Updated (Tuesday, 30 November 1999 01:00) Written by Administrator Thursday, 16 February 2012 15:17

Ayatolla Musavi Khomeini levde i exil i Frankrike, när han sedan kom till makten i Iran 1979, trodde alla att shahens diktatur skulle ersättas med demokrati.

Idag kan man konstatera att den iranska regimen är en av de värsta islamistiska diktaturerna och förtrycker alla oliktänkande och tillämpar medeltida rätt i Iran.

Vi har en gäst som är regimkritiker, Houshang Rahmati, som bor i Göteborg och sänder närradio på persiska. Vi kommer att samtala om islamistiska republiken och om dess relation till Israel och judendom. Vi kommer även att diskutera och spekulera om ev risker att Israel kommer att attackera byggnader i Iran vilka används för att producera kärnvapen.

Välkommen att lyssna!

Programmet sändes i FiM Närradio i tisdags men går i repris i radion nu på söndag den 19 februari kl 8 på morgonen. Det kommer snart att läggas upp här på hemsidan också.

   

Page 22 of 40

NEWSPAPER100809J15F