Fred i Mellanöstern

“Fred i Mellanöstern” Med fokus på Israel i Sverige

Fred i Mellanöstern

Sju israelfilmer på filmfestivalen i Göteborg

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Sunday, 10 February 2013 13:21

User Rating: / 2
PoorBest 

Den internationella filmfestivalen i Göteborg är nu avslutad. Två av Radio FiM medarbetare, Peter Kadar och Rebbeca Lewinski, besökte festivalen och kommenterar sju israeliska filmer som visades. I år är det ett trendbrott. Radio Israel Gal Bait som rapporterade om festivalen sa att för första gången sålde inte filmer som beskriver konflikten Israel-Palestina som brukar vara propagandafilmer. I år beskriver alla filmer mänskliga företeelser. Överklassbarn, drogfylla, livet, att inte känna igen sig som gammal i Israel, homosexuellas liv i militärlivet med mera är ämnen som behandlas i filmerna. Samma ämne som kunde behandlas av svenska filmer. Det känns skönt när Israel blir behandlat som alla andra nationer.

Välkommen att lyssna nu på tisdag den 12 februari!

Uppdatering: Pga. tekniskt fel sändes inte ovanstående den 12 februari. I stället sänds det idag den 19 februari. Och ännu mera från filmfestivalen kommer om en vecka. Repriser sänds på söndagar.

 

Landshövding Lars Bäckström om antisemitismen

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Tuesday, 05 February 2013 20:33

User Rating: / 4
PoorBest 

I FiM närradio idag medverkade landshövdingen i Västra Götalands län Lars Bäckström i ett samtal om antisemitismen tillsammans med författaren Sven Reichmann och Mathan Ravid från Svenska kommittén mot antisemitism. Programledare: Oded Meiri.

Programmet sänds i repris nu på söndag kl 8 på morgonen och kommer snart också att läggas ut här på hemsidan.

 

Ett ögonvittne till Kristallnatten berättar

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 28 January 2013 19:52

User Rating: / 3
PoorBest 

Den 9:e november varje år minns vi massakern utförd av tyskarna på landets judar i Tyskland 1938. Omvärlden kallar det Kristallnatten medan offren säger "pogromen den 9:e november som blev slutet för den tyska judendomen". Det är detta som minnen från den 9:e november skall handla om, säger Hans-Joachim Heyneman, som var ögonvittne till massakern.

Välkommen att lyssna på FiM Närradio tisdag den 29 januari!

   

Nyheter från Israel och utställningen "Förförelse och förföljelse"

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 21 January 2013 19:52

I FiM närradios sändning den 22 januari berättar först Oded Meiri om nyheter från Israel. Därefter följer ett samtal med Lars Hansson, Emigranternas Hus, om utställningen "Förförelse och förföljelse” vilken tar upp nazismens bakgrund och propaganda.

Välkommen att lyssna!

 

Vad behöver göras för att behålla judiskt liv i Sverige om 30 år?

PDFPrintE-mail

Written by Administrator Monday, 14 January 2013 16:30

Yttre omständigheter såsom växande antisemitism, starkt hat mot Israel som judisk stat och en växande muslimsk befolkning är några av de faktorer som kommer att påverka bevarandet av judiskt liv om 30 år i Sverige. Även interna faktorer som t ex ointresse för religionen, svag kulturell gemenskap bland judiska kretsar, assimilering som orsakas av blandäktenskap, brist på ny invandring av judar till Sverige och svagare judiska församlingar med minskande antal medlemmar.

Lena Posner - Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm, Peter Kadar och Oded Meiri diskuterar ämnet i FiM närradios sändning den 15 januari. Tekniker är Sigmund Waserbrot.

   

Page 22 of 48

NEWSPAPER100809J15F